Tuğba Şişik Reis – Zyxel Nebula Together Röportajı

0
Zyxel Networks Türkiye & MEA & Yunanistan Ülke Müdürü Tuğba Şişik Reis

Zyxel Networks Türkiye & MEA & Yunanistan Ülke Müdürü Tuğba Şişik Reis ile Nebula Together çözümü üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Nebula Together çözümü hakkında genel bir bilgi alabilir miyiz?

Nebula Together, Zyxel müşterilerinin tüm ağları tek bir platformda toplamanın gücünü keşfetmesine yardımcı olma hedefli yeni stratejisini temsil ediyor. Nebula Together, gelişmiş Ağ Güvenliği, Switching ve WiFi’ı tek bir çözümde toplayan ve güvenilir ağ iletişimi sağlamaya yönelik basit ama güçlü bir yaklaşım. Nebula Together, tek noktadan ağlara iki faktörlü doğrulama, iş birliğine dayalı ağ savunması, işletmelere Sıfır Güven ağ güvenliği yaklaşımı sunmak için geliştirdiğimiz yeni bir bakış açısı.

Nebula Together çözümü KOBİ’ler için – özellikle pandemi sonrası – sunduğu faydaları hangi alanlarda yoğunlaştırdı?

Nebula platformumuz, ücretsiz faydalanılabilen temel paketiyle kurumların gelişmiş aygıt yönetimi, Security Gateway, Switching ve WiFi özelliklerine kolayca erişmesine olanak tanıyor. İşletmelerin müşterilerine düşük maliyetli, hızlı ve ölçeklenebilir bir yaklaşımla üstün hizmet sunmalarını kolaylaştırıyor. Bu avantajları özellikle pandemi sonrası süreçte sınırlı kaynaklarla dijitalleşme yatırımları yapan işletmelere büyük faydalar sağladı.

Platformun desteklediği ürün çeşitliliğinin sayısını arttırırken dikkat edilen hususlar nelerdir?

Zyxel Networks, kurumların veya kişilerin ağ altyapı ihtiyacına yönelik ürünler üreten bir firma. Bu bağlamda yeni ürünler geliştirirken ya da hali hazırdaki ürünlerimizi güncellerken en önemli kıstasımız kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına cevap vermek ve onların hayatlarını kolaylaştırmak. Pandemi ile tüm dünyada dijital dönüşüm hız kazandı ve bizim sunduğumuz çözümlere olan ihtiyaç oldukça arttı. Hem kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını hem de teknolojik yenilikleri gözeterek yeni çözümleri sektörle buluşturmaya devam edeceğiz. 

Özellikle 5G ile beraber hayatımızda kullanım alışkanlıklarımızda ne gibi farklılıklar olmasını öngörüyorsunuz? Buna ek olarak ağ güvenliği gereksinimindeki değişiklik ile beraber bulut tabanlı ağ çözümlerinin geleceği noktasındaki öngörülerinizi de alabilir miyiz?

Ağ dünyasının son yıllardaki en önemli gündem konularından biri şüphesiz 5G teknolojisi. GlobalData’nın araştırmasına göre, 2019 yılında tüm dünyadaki veri trafiğinin sadece yüzde 1’ini taşıyan 5G, 2024 yılına geldiğimizde bu trafiğin en az dörtte birini karşılayacak.

GSMA Intelligence’in tahminleri ise 5G’nin bireysel kullanıcılardan çok kurumsal dünyada daha fazla etki sahibi olacak ilk iletişim standardı olacağını işaret ediyor. Dönüşüm etkisi yüksek olması beklenen 5G’nin, 3G’den 4G’ye geçişe oranla daha fazla inovasyona yol açacağı öngörülüyor. Her ne kadar tüketicilerin 5G’nin büyümesinde rol sahibi olması beklense de yeni teknolojinin işletmelerin operasyonlarında önemli rol oynaması ve birçok sektörde ekonomik büyüme yaratması muhtemel. Nesnelerin ağa bağlanmasında hız ve performans gelişmeleri sağlayacak olan 5G, güvenlik ve düşük gecikme süresi sayesinde çok sayıda yeni uygulama ve kullanım senaryosuna ortam yaratacak. Daha hızlı bağlantı ve uzaktan sağlık hizmetleri gibi bazı hassas alanlarda da 5G’nin muazzam gelişimine heyecanla tanık olacağız. 2021’de küresel 5G bağlantılarının sayısı üç katına çıkarak 670 milyona ulaştı ve bu yıl içinde daha geniş bir pazara ulaşacak.

Bulut hizmetlerinin hızla benimsenmesi, büyük kurumsal yapıların çok hızlı biçimde önemli uygulamalarını ve iş yüklerini, şirket içi ve özel veri merkezleri yerine buluta taşımaya yönlendirdi. 2022’de bu trendin yükselişe geçeceğine inanıyoruz. Yeni mimari sayesinde müşteriler; maksimum çeviklik, performans, güvenlik ve operasyonel verimlilik elde etmeleri için genel, özel veya hibrit bulut platformunda barındırılan ağ kaynaklarını kullanabiliyor. Ancak son iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan salgın koşulları, her boyutta işletmenin işlerini bir hayli zorlaştırdı. 

İşletmelere içinde oldukları bu zor durum karşısında destek vermek isteyen Zyxel, merkezi olarak yönetilen, bulut tabanlı Nebula ailesine gelişmiş ağ güvenliği özellikleri ekleyerek ATP firewall yazılım güncellemesiyle önemli bir adım attı. Söz konusu güncelleme ile gelen korumalı alan ve reputation filtreleri, orta ölçekli işletmelerin merkez ofislerini güvence altına almalarını kolaylaştırıyor.

ATP’nin Nebula ailesine eklenmesi, halihazırda milyarlarca kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlayan ve sürekli büyüyen bir bulut veri tabanından yararlanarak sistemin savunma ve yanıt yeteneklerini üst seviyeye taşıyor. Başlarında olduğumuz yeni yılda da Bulut Bilişim’in pek çok alanda yükselişini sürdüreceğine şahit olacağız ve bunu başarırken ağ teknolojilerindeki gelişmeler anahtar özelliğe sahip olacak. Bu bağlamda; Zyxel’in güvenlik, switch ve kablosuz ağ ürünlerinin bulut üzerinden yönetilebiliyor olması, ek bir avantaj olarak dikkat çekiyor.

Zyxel bireysel kullanıcı pazarında hedeflerinin ne kadarını gerçekleştirdi? Gelecekteki hedefleri neler?

Kurumların ve bireylerin ihtiyacına göre geliştirdiğimiz yeni çözümlerimiz ve hali hazırdaki çözümler üzerinden yaptığımız güncellemelerle güvenlik ve ağ yönetimi konusunda yaşadıkları zorluklara karşı ayak uydurabilmelerini sağlamak için tüm kullanıcılarımızın yanlarında olduk. Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamak için hem ev hem ofislerin ihtiyacı olan en son teknolojili ürünlerimizi bugün olduğu gibi gelecekte de kullanıcıların hizmetine sunmaya devam edeceğiz.

Zyxel olarak pazara sunulan ürünlerin yazılım güncellemeleri noktasında desteklenmesi noktasında ne gibi geliştirmeler yer almakta? Kendinizi firma olarak bu konuda ne ölçüde dinamik olarak tutabiliyorsunuz?

Yazılım güncellemeleri bizim için önemli bir konu. Kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını gözeterek ürünlerimizin yazılımlarını sıklıkla güncelliyoruz. Ve bu güncellemeler ile ilgili de tüm sektörü bilgilendirmek için iletişim yapıyoruz. Sunduğumuz güncellemelerle birlikte ürünlerimizin yetenekleri de zenginleşiyor. Örneğin Nebula’ya gelen en son güncellemeler, işletmelere hepsi bir bulut tabanlı ağ tarafından birlikte yönetilebilen bir platform altında 80’in üzerinde farklı ürünü kapsayan bir portföy sunuyor. Bu, işletmelere belirli ihtiyaçlarını ve dağıtım senaryolarını karşılamalarına yardımcı olacak zengin seçenekler sunuyor.

Her geçen gün yeni bir siber tehdit bizlerin karşısına çıkıyor. Bu tehditlere karşı alınan aksiyonlar nasıl bir işlem süreci sonrası kullanıcıların cihazlarına yansımakta?

Söylediğiniz gibi siber riskler her geçen gün çeşitleniyor ve daha fazla kullanıcının hayatını etkiliyor. Pandemi bu bağlamda bir dönüm noktası oldu diyebiliriz. İş yerlerimizin ve hepimizin bağlanma şekli koronavirüs pandemisi sebebiyle büyük bir evrim geçirdi. Çalışanların önemli bir bölümü iş ağına evlerinden ya da bir başka uzak noktadan bağlandı. Bu değişim, beraberinde daha akıcı bir çalışma türünü yönetmenin, izlemenin ve desteklemenin karmaşıklığı ve zorluklarıyla ortaya çıkan yeni güvenlik riskleri getirdi. Bu riskler karşısında planladığımız aksiyonları kendi çözümlerimize nasıl uyguladık Nebula üzerinden kısaca anlatayım. Artan güvenlik risklerine karşı bir çözüm sunabilmek amacıyla Zyxel olarak, kapsamlı bir güncelleme yapmaya karar verdik. Bütünleşik ağ güvenliği sunmak için işlevselliğini USG FLEX Serisi Ağ Geçitleriyle birleştiren Nebula platformu, artık merkezi 2 faktörlü kimlik doğrulama platformu sunuyor. Böylece ev çalışanlarını da kapsayacak bir güvenlik sağlanıyor. Ayrıca istemcilerin geleneksel ağın ötesine geçerek uzaktan çalışmayı verimli ve daha da önemlisi güvenli bir şekilde desteklemelerine de olanak tanıyor.

Cevapla

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz