web analytics
spot_img
spot_img

Dolomit Mermer Nedir ve Nerelerde kullanılır?

Yayın Tarihi

- Advertisement -

Dolomit mermer, zengin doğal mermer kaynaklarına sahip Balıkesir’in Marmara Adası’nda çıkartılan mermerlerden biridir. Dolomit, kireçtaşı ve kalker gibi kalsiyum karbonat minerallerinin bir karışımıdır ve magnezyum içeriği yüksektir. Dolomit mermer, bu dolomit minerallerinin preslenmesi ve metamorfik dönüşümden geçirilmesi sonucu oluşur. Türkiye’de Marmara Adası’nın kireç taşları, çok eski çağlardan beri bilinmekte ve yüzyıllar boyunca mimaride yaygın olarak kullanılmaktadır.

Üç büyük uygarlık Roma, Bizans ve Osmanlı; saraylar, kiliseler, camiler, heykeller gibi her türlü eserde Marmara’dan gelen mermeri yaygın olarak kullanmışlardır. Efes’teki Artemis tapınağı, Marmara’dan gelen mermerden yapılmıştır. Vatikan’da da kullanılmıştır. Yani adanın taşlarının arkasında 2000 yıllık bir tarih vardır. Dünyada çok güzel kalitede bir beyaz mermer olup, birçok uygulamada çok iyi iş görmekte ve birçok mimarın ilgisini çekmektedir. Merak edilen konulardan biri olan dolomit mermer fiyatları da ortalama bir çok mermeri le aynı fiyat skalasına sahiptir.

Kamu ve özel proje inşaatlarına çok uygundur. Eve ekstra değer katabilir. DH Marble, bu mermeri kendi ocaklarından çıkartır ve dikkatle mermeri işleyerek satar. Bu mermer türü, birçok alanda kullanılmaktadır. Dolomit mermerin ana rengi beyazdır. Bu taşa beyaz dolomit mermer de denilmektedir. Levhanın yüzeyinde ayrıca yatay ve paralel beyaza yakın açık renklerde damarlar yayılmış durumdadır. Aslında damarların yönü de eğimli olabilmektedir.

Dolomit Mermer Kullanım Alanları

Birçok ülkedeki yoğun talep nedeniyle son yıllarda yeni ocakların açılmasıyla Marmara Adası’ndaki taş sektöründe artık bir rönesans yaşanmaktadır. Dolomit mermer, dayanıklı bir doğal taş türüdür ancak diğer mermer türlerine kıyasla daha yumuşaktır. Estetik açıdan saf beyaz renkte oluşu, kristal olmayan yapısı, yumuşak ve süt rengi bir arka plana sahip olduğu anlamına gelir. Yumuşak ton nedeniyle temel renk aynı kalır ve bu da mimarlar arasındaki popülerliğinin bir nedenidir.

Diğer beyaz mermerler floresan ışık yansımalarına sahip olabilir, ancak dolomit mermerde durum böyle değildir. İç mekan tasarımcıları, yumuşak tonlu bir estetik istediklerinde seçenekleri sınırlıdır. Ayrıca, kompakt malzemeler olduklarından dolayı, Marmara dolomitleri daha az soğurma özelliğine sahiptir. Oldukça asil bir görünüme sahip olan bu mermerin ana uygulama alanı dekorasyondur. Dolomit mermer popüler kullanım alanları şunlardır:

• Bu ürün, iç mekanlarda zemin ve duvar kaplamaları için sıkça tercih edilir. Ayrıca tezgah üstleri, lavabo ve banyo kaplamaları gibi dekoratif alanlarda da kullanılabilir.
• Bu mermer türü, bir çok mermer türleri gibi dış mekanlarda da kullanılabilir ancak hava koşullarına karşı dayanıklılığı sınırlı olabilir. Genellikle teraslar, verandalar veya dış cepheler gibi korunaklı alanlarda tercih edilir.
• Dolomit mermer, mimari projelerde de kullanılabilir. Sütunlar, pencereler, merdivenler gibi yapı malzemelerinde dekoratif bir unsur olarak kullanılabilir.
• Dolomit mermer, heykeltıraşlık için de kullanılabilir. Kolay şekil alabilme özelliği sayesinde sanat eserlerinin yapımında tercih edilir.

- Advertisement -

İlgili İçerikler

spot_img

Son İçerikler