Telefonunuzu Daha Kaliteli Bir Şekilde Kullanmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

0

Herkese Merhaba, günümüz akıllı telefonları artık işlem kabiliyeti ve Performans anlamında kimi bilgisayarlarla kafa kafaya, kimi bilgisayarları ise geride bırakmayı başarmış bulunmaktalar. Evimizde sabit bir şekilde kullandığımız bilgisayarların ya da yanımızda belli süreler taşıdığımız dizüstü bilgisayarların darbeye bağlı olarak donanımsal hasarlar alma olasılığı mobil cihazlarımıza nazaran oldukça az. Bu nedenle biz ne kadar korumak korumaya çalışsak da mobil cihazlarımızın darbeye mağruz kalmaları bazen kaçınılmaz olabiliyor.

iphone-4-kirik-ekran

Bu konuda he ne kadar temkinli olsak da elimizden pek bir şey gelmiyor.
Bizim en çok dikkat edebileceğimiz ve göz ardı etmediğimizde uzun vadede bize olumlu katkısı olabilecek mobil cihazımızın depolama ve bellek donanımlarını nasıl daha uzun süre daha performanslı bir şekilde kullanabiliriz. Şimdi buna bakalım.

Screenshot_2016-03-03-15-14-06

Yandaki resimde de gördüğünüz üzere cihaz belleği neredeyse dolu durumda. 2GB civarında bir alan boş. bu durum cihazınıza bir yavaşlık oluşturmaz. Ama ileride bir kaç içeriği silmeniz gerekebilir. Bizim tavsiyemiz eğer çok fazla uygulama ile çalışıyor ve sık sık uygulama kurup kaldırıyor iseniz telefonunuzu belli periyotlarda sıfırlamanız. Yani format atmanız. Bu işlemi telefonunuzun ayarlarından “Yedekle ve Sıfırla” sekmesinden yapabilirsiniz. Bunu yaparken uygulama verilerinizi yedeklemeyi unutmayın. Hafıza kartına taşıdığınız bazı uygulamaların bir kısmı dahili depolamanızda kalabilir. Bu durumda hafıza kartına aldığınız uygulama dosyaları bir anlam ifade etmeyebilir. Bizim tavsiyemiz uygulama yedeklerini buluta almanız. Bu daha garanti bir sonuç almanızı sağlayacaktır.
Ayrıca cihazınızda kullanmadığınız uygulamaların yer kaplamaması için onları silmeniz ve mümkünse çok gerekli olarak görmediğiniz program ve oyunları cihazınıza kurmamanız. Bu cihazların depolama donanımlarının da belli bir kapasitede veri yazma/okuma işlemi gerçekleştirebildiğini unutmamalıyız. Belli bir zaman aralığında örneğin; 1 yıllık bir süreçte bir cihazın iki farklı şekilde kullanıldığını düşünelim. bir cihazda toplamda 500 uygulama yüklendi kaldırıldı, diğer örnek cihazda ise bu rakam 1000 civarı olsun. Burada hangi cihazdaki uygulamaların toplam boyutu daha büyükse donanımın kapasitesinden o kadar götürür. Bu göz ardı edilebilecek bir husus aslında. Üst düzey bir kullanıcının kullanım senaryosunda kullandığı mobil cihazın depolama donanımını kullanılamaz duruma getirene kadar uzun süre kullanmadığından dolayı bir sorun olarak görmeyebiliriz.


Screenshot_2016-03-03-15-14-25   Esas dikkatli olmamız gereken kısım bellek yani Ram. Cihazınızda en az 2 GB bellek mevcutsa çok bir sorun yaşamazsınız. Yine de dikkatli olmanız durumunda daha verimli ve kaliteli bir kullanım süreci yaşarsınız. Resimde gördüğünüz cihazda az sayıda uygulama mevcut olduğundan rahat kullanım çerçevesinde kaliteli bir kullanım yaşarsınız. Boştaki ram miktarınız 200 MB civarında olduğu sürece aynı anda bir kaç uygulama ve oyun açabilmeniz mümkün. Buradaki kilit nokta ise cihazınızı özellikle Android platformunda ise en az haftada 1 kere yeniden başlatmanızda fayda var. Bunun nedeni sistemin zamanla çalışmak için bellekte daha fazla yer kaplamaya başlaması. Andorid’in can alıcı sıkıntılarından birisidir. Günümüzde bir çok üretici artık arayüz konusunda sorun yaşatmayacak kadar iyi opzimizasyon ile biz son kullanıcıların daha kaliteli bir deneyim elde etmelerini sağlıyorlar.

Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkürler. Daha fazlası için takipte kalın. Görüş ve önerilerinizi yorumlar aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz..

Başka bir pratik bilgiler yazımızda görüşmek üzere…

Cevapla

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz